Symptomen van Gokverslaving

In Nederland zijn er ongeveer 40.000 mensen die last hebben van een gokverslaving. Misschien geldt dat ook voor iemand in uw omgeving of twijfelt u over uw eigen gokgedrag. Dat iemand geen weerstand meer kan bieden aan de drang om te gokken behoort waarschijnlijk tot de belangrijkste symptomen van gokverslaving. Niet iedereen vertoont dezelfde symptomen van gokverslaving, maar er zijn wel diverse bekende verschijnselen. Hieronder noemen wij een aantal veelvoorkomende symptomen van gokverslaving.

Het gokken is altijd in de gedachten

Iemand is in gedachten altijd bezig met het gokken. Is men niet feitelijk aan het gokken, dan is men vaak bijvoorbeeld op zoek naar geld om weer te kunnen beginnen. Een van de symptomen van gokverslaving is ook dat er vaak aan te behalen winsten wordt gedacht. De gedachten hieraan nemen onrealistische vormen aan en maken de gokspelen nog aantrekkelijker voor de verslaafde.

Het normale leven wordt verstoord

Gokken verstoort het normale leven, zoals het werk, de studie en de relatie. Juist doordat de gedachten voortdurend bij het gokken zijn, is de concentratie van de gokverslaafde minimaal. Andere dingen kunnen zijn of haar aandacht niet vasthouden. U wordt steeds onrustiger op momenten dat er niet kan worden gegokt, ook al is dat bewust.

De inzetten worden steeds hoger

Ieder verlies is een aanleiding om dat te proberen terug te winnen. De volgende keer moet het geluk toch wel aan uw kant zijn? Om die reden zet u ook steeds meer in, want dan is de winst tenslotte ook hoger. U bent er zeker van dat u deze ronde echt gaat scoren. Als u dan opnieuw verliest, borrelt er een zekere agressiviteit in u op: het is belangrijk voor u en u wilt absoluut nog wat winnen. Het wordt op deze manier een vicieuze cirkel. Deze cirkels komen we vaker tegen bij de symptomen van gokverslaving.

Stoppen of minderen lukt niet

Soms denkt u er misschien wel eens over: gewoon stoppen en er niet meer aan denken. Dat is echter minder makkelijk dan u dacht. Afleiding zoeken helpt, maar door een kleine tegenslag in uw persoonlijke of zakelijke leven, heeft u ineens die drang weer om te gaan gokken. U kunt de verleiding niet weerstaan en gaat weer naar uw favoriete casino of goksite. Nu u eenmaal weer begonnen bent, heeft u de moed niet meer om nog een keer te proberen om te stoppen. Of misschien heeft u de moed wel, maar faalt u opnieuw. Deze symptomen van gokverslaving zijn erg hinderlijk.

Depressiviteit

De resultaten van het gokken zijn niet optimaal, eigenlijk wilt u stoppen, maar dat lukt niet, u voelt zich schuldig tegenover uw gezinsleden of vrienden… Er zijn vele redenen te bedenken waarom u zich depressief kunt voelen bij overmatig gokgedrag. Dit zorgt vaak voor veel negativiteit in uw leven en soms gaat dit zover door dat er zelfs gedachten aan zelfdoding in u opkomen.

Het gokgedrag wordt verborgen gehouden

Niemand mag het weten, want de verliezen zijn vaak hoog en eigenlijk schaamt u zich misschien ook voor uw gedrag. U wilt niet weten voor uw familie en vrienden hoeveel geld u in uw zogenaamde hobby steekt en al helemaal niet dat het gokken eerder een obsessie is geworden. Daarnaast wilt u ook niet dat zij de symptomen van gokverslaving bij u zullen herkennen.

Geld wordt overal vandaan gehaald en consequenties zijn niet belangrijk

Het gokken is het levensdoel van deze persoon geworden. Het maakt niet uit waar het geld vandaan komt, of dit nu zwart of wit is, gestolen of verdiend. Als het gokken maar door kan blijven gaan. Alle consequenties worden hierbij uit het oog verloren, ook een van de typische symptomen van gokverslaving. Oplopende financiële schulden zijn niet belangrijk, omdat u deze weer aflost als u een keer een groot bedrag wint. Het doet er ook niet toe of u verstrikt raakt in het criminele circuit, want het gokken is het belangrijkste in uw leven.

Vaak levert het gokken achteraf een schuldgevoel op

Soms voelt u zich schuldig, vanwege de leugens richting uw familie en vrienden, vanwege de grote hoeveelheid geld en tijd die u erin steekt en omdat u ergens wel weet dat het gokken u niet hogerop zal helpen. Toch kunt u geen weerstand bieden aan de gokverslaving, waarbij we terugkomen bij het vierde punt van symptomen van gokverslaving.

Komen de bovenstaande symptomen van gokverslaving u bekend voor? Wanneer u bij uzelf of bij iemand uit uw omgeving symptomen van gokverslaving denkt te herkennen, aarzelt u dan niet om professionele hulp te zoeken.